
Zelený čaj – jsem Vaše zdraví
Zelený čaj je bezesporu označován za jeden z nejzdravějších nápojů na naší planetě.
Je dokonale nabitý antioxidanty, které mají mnoho zdravotních výhod, mezi které patří:
- zlepšená funkce mozku
- zhubnout
- chrání před vznikem rakoviny
- snížení rizika srdečních onemocnění
Obsahuje zdravé bioaktivní sloučeniny
Zelený čaj je více než jen hydratační nápoj.
Rostlina zeleného čaje obsahuje řadu zdraví prospěšných sloučenin, které z ní tvoří konečný nápoj.
Čaj je bohatý na polyfenoly, což jsou přírodní sloučeniny, které mají zdravotní přínosy, jako je snížení zánětu a pomoc v boji proti rakovině.
Zelený čaj obsahuje katechin zvaný epigalokatechin-3-galát (EGCG) . Katechiny jsou přírodní antioxidanty, které pomáhají předcházet poškození buněk a poskytují další výhody.
Tyto látky mohou snížit tvorbu volných radikálů v těle, chránit buňky a molekuly před poškozením. Tyto volné radikály hrají roli při stárnutí a mnoha typech onemocnění.
EGCG je jednou z nejúčinnějších sloučenin v zeleném čaji. Výzkum prověřil jeho schopnost pomáhat léčit různé nemoci. Zdá se, že je to jedna z hlavních sloučenin, která dává zelenému čaji jeho léčivé vlastnosti.
Zelený čaj má také malé množství minerálů, které mohou prospívat vašemu zdraví.
Zkuste si vybrat kvalitnější značku zeleného čaje, protože některé méně kvalitní značky mohou obsahovat nadměrné množství fluoru.
Jak již bylo řečeno, i když zvolíte značku nižší kvality, výhody stále převažují nad jakýmkoli rizikem.
Zlepšuje funkci mozku
Zelený čaj dokáže více než jen udržet vaši bdělost, může také pomoci posílit mozkové funkce.
Klíčovou aktivní složkou je kofein, který je známým stimulantem.
Kofein je mitotický jed. Kofein obsahují mnohé rostliny. Slouží jako přírodní pesticid.
Neobsahuje tolik jako káva, ale dost na to, aby vyvolal odezvu, aniž by způsobil nervózní účinky spojené s příjmem příliš velkého množství kofeinu.
Kofein ovlivňuje mozek blokováním inhibičního neurotransmiteru zvaného adenosin. Tímto způsobem zvyšuje spouštění neuronů a koncentraci neurotransmiterů, jako je dopamin a norepinefrin.
Výzkum neustále ukazuje, že kofein může zlepšit různé aspekty mozkových funkcí, včetně nálady, bdělosti, reakční doby a paměti.
Kofein však není jedinou látkou v zeleném čaji, která posiluje mozek. Obsahuje také aminokyselinu L-theanin , která může procházet hematoencefalickou bariérou.
L-theanin zvyšuje aktivitu inhibičního neurotransmiteru GABA, který působí právě proti úzkosti. Zvyšuje také dopamin a produkci alfa vln v mozku.
Studie ukazují, že kofein a L-theanin mohou mít synergické účinky. To znamená, že kombinace těchto dvou může mít zvláště silné účinky na zlepšení funkce mozku.
Díky L-theaninu a malé dávce kofeinu vám zelený čaj může dát mnohem mírnější a jiný druh útlumu než káva.
Mnoho lidí uvádí, že mají stabilnější energii a jsou mnohem produktivnější, když pijí zelený čaj než kávu.
Antioxidanty mohou snížit riziko některých druhů rakoviny
Rakovina je způsobená nekontrolovaným růstem buněk ve spojení s danou genetickou stabilitou člověka. Patří a je to jedna z hlavních příčin úmrtí na světě.
Výzkum ukázal, že oxidační poškození může vést k chronickému zánětu, který může vést k chronickým onemocněním, včetně samotné rakoviny. Antioxidanty mohou pomoci chránit před oxidačním poškozením.
Zelený čaj je vynikajícím zdrojem silných antioxidantů.
Výzkum spojil sloučeniny zeleného čaje se sníženým rizikem rakoviny, včetně následujících studií:
- Rakovina prsu. Komplexní přehled pozorovacích studií zjistil, že ženy, které pily nejvíce zeleného čaje, měly přibližně o 20–30 % nižší riziko vzniku rakoviny prsu, jedné z nejčastějších rakovin u žen.
- Rakovina prostaty. Jedna studie zjistila, že muži pijící zelený čaj měli nižší riziko pokročilé rakoviny prostaty.
- Kolorektální rakovina. Analýza 29 studií ukázala, že ti, kteří pijí zelený čaj, měli o 42 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Mnoho pozorovacích studií naznačuje, že u pijáků zeleného čaje je méně pravděpodobné, že se u nich vyvine několik typů rakoviny, ale k potvrzení těchto účinků je zapotřebí více vysoce kvalitního výzkumu, který stále probíhá.
Chcete-li získat co nejvíce zdravotních výhod, nepřidávejte do čaje mléko. Některé studie naznačují, že může víceméně snížit antioxidační hodnotu v některých čajích.
Ovšem jiné studie uvádí, tyhle benefity nebo přínosy na zdraví jako nepodložené a ještě nevyzkoumané.
Může snížit zápach z úst
Katechiny v zeleném čaji mají také přínos pro zdraví ústní dutiny.
Studie ve zkumavce naznačují, že právě katechiny mohou potlačit růst bakterií a potenciálně tak snížit riziko infekcí.
Streptococcus mutans je běžná bakterie v ústech. Způsobuje tvorbu plaku a je hlavním důvodem vzniku zubního kazu.
Studie naznačují, že katechiny v zeleném čaji mohou inhibovat růst ústních bakterií v laboratoři, ale žádný důkaz neukazuje, že pití zeleného čaje má podobné účinky.
Existují však určité důkazy, že zelený čaj může mírně snížit zápach z úst.
Může pomoci předcházet cukrovce 2. typu
Výskyt diabetu 2. typu se v posledních desetiletích zvyšuje.
Diabetes typu 2 zahrnuje zvýšenou hladinu cukru v krvi, která může být způsobena inzulínovou rezistencí nebo neschopností produkovat inzulín.
Studie ukazují, že zelený čaj může zlepšit citlivost na inzulín a snížit hladinu cukru v krvi.
Jedna studie na japonských jedincích zjistila, že ti, kteří pijí nejvíce zeleného čaje, měli přibližně o 42 % nižší riziko cukrovky 2.
Podle přehledu 7 studií s celkovým počtem 286 701 jedinců měli pijáci čaje o 18 % nižší riziko cukrovky
Může pomoci předcházet kardiovaskulárním onemocněním
Kardiovaskulární onemocnění, včetně srdečních chorob a mozkové mrtvice, jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí.
Studie ukazují, že zelený čaj může zlepšit některé z hlavních rizikových faktorů těchto onemocnění, mezi které patří zlepšení celkového cholesterolu a hladiny LDL (špatného) cholesterolu.
Zelený čaj také zvyšuje antioxidační kapacitu krve, která chrání částice LDL před oxidací, což je jedna část cesty k srdečním onemocněním.
Vzhledem k příznivým účinkům na rizikové faktory asi nepřekvapí, že lidé pijící zelený čaj mají až o 31 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění
Zelený čaj může snížit celkový a LDL (špatný) cholesterol a také chránit částice LDL před oxidací. Studie ukazují, že lidé, kteří pijí zelený čaj, mají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Ano pomůže vám žít déle
Vzhledem k tomu, že některé sloučeniny v zeleném čaji mohou pomoci chránit před rakovinou a srdečními chorobami, dává smysl, že vám může pomoci žít déle .
V jedné studii vědci zkoumali 40 530 dospělých Japonců během 11 let. U těch, kteří pili nejvíce zeleného čaje – 5 nebo více šálků denně – byla výrazně nižší pravděpodobnost, že zemřou během sledovaného období.
- Smrt ze všech příčin: o 23 % nižší u žen, o 12 % nižší u mužů
- Úmrtí na srdeční choroby: o 31 % nižší u žen, o 22 % nižší u mužů
- Úmrtí na mrtvici: o 42 % nižší u žen, o 35 % nižší u mužů
Další studie zahrnující 14 001 starších japonských jedinců zjistila, že ti, kteří pijí nejvíce zeleného čaje, měli o 76 % nižší pravděpodobnost, že zemřou během 6letého období studie.
Sečteno, podtrženo
Zelený čaj má řadu možných zdravotních výhod.
Chcete-li se cítit lépe, zhubnout a snížit riziko chronických onemocnění, možná budete chtít zvážit přípravu zeleného čaje jako běžnou součást vašeho života. Má u Vás šanci. Vyzkoušejte si na sobě.
Zdroj: Wikipedia , HealthMedical
©tritong