
Srstka angrešt
Angrešt nebo také Meruzalka srstka je malé, výživné ovoce , které se vyskytuje volně i na naších zahradách. Pichlavý keř je mnohdy až jeden metr vysoký.
Nejběžnějšími druhy jsou evropské Ribes uva-crispa , Grossularia uva crispa .
U nás se vyskytuje i 30 těchto odrůd . Skoro všechny úzce souvisí s černým, červeným a bílým rybízem.
Plody angreštového keře jsou malé, každý o hmotnosti (3–6 gramů). Liší se barvou a mohou být zelené, žluto-bílé, růžové, červené nebo tmavě fialové. Jejich chuť se pohybuje od kyselé po sladkou.
Proč je angrešt skvělým doplňkem zdravé výživy?. To si blíže napíšeme v článku.
Angrešt má docela nízký obsah kalorií a tuku, přesto všechno je plný živin.
Obsah jednoho šálku ( přibližně 150 gramů) angreštu obsahuje (DD – Denní dávka):
- Kalorie: 66
- Bílkoviny: 1 gram
- Tuk: méně než 1 gram
- Sacharidy: 15 gramů
- Vláknina: 7 gramů
- Vitamín C: 46 % denní hodnoty (DD)
- Vitamín B5: 9 % DD
- Vitamín B6: 7 % DD
- Měď: 12 % DD
- Mangan: 9 % DD
- Draslík: 6 % DD
Vitamin C je silný antioxidant a životně důležitý pro váš nervový systém, imunitní systém a pokožku. Vitamín B5 je nezbytný pro tvorbu mastných kyselin, zatímco vitamín B6, který mnoho enzymů a buněk ve vašem těle potřebuje k fungování a pomáhá přeměňovat potravu na energii.
Obsah měďi je důležitý pro vaše srdce, krevní cévy, imunitní systém a mozek. A také mangan podporuje metabolismus, tvorbu kostí, reprodukci a imunitní odpověď, zatímco draslík je nezbytný pro normální funkci buněk.
Angrešt má docela velký obsah vlákniny , ale zároveň málo energie, což znamená, že můžete sníst slušnou porci, aniž byste spotřebovali příliš mnoho kalorií.
Ve skutečnosti konzumace jednoho šálku (150 gramů) angreštu přispívá o něco více než 3 % k celkové denní potřebě kalorií průměrného člověka, což z něj činí velmi výživnou, nízkokalorickou svačinu.
Kromě toho výzkumy ukazují, že konzumace bobulí může pomoci zhubnout a pomoci vám sníst celkově méně kalorií.
Kromě toho je angrešt skvělým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny.
Jeden šálek (150 gramů) angreštu poskytuje 26 % DD vlákniny, což je skvělý způsob, jak zvýšit příjem.
Nerozpustná vláknina pomáhá zvětšit objem stolice a zlepšuje konzistenci, zatímco rozpustná vláknina pomáhá zpomalit pohyb potravy ve střevech, což může snížit hlad a zvýšit pocity plnosti.
Angrešt je vlastně takové 2v1 – Prebiotikum a Probiotikum.
Navíc vláknina z ovoce může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi a snížit krevní tlak, cholesterol a riziko chronických onemocnění, včetně některých druhů rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a obezity.
Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají bojovat proti účinkům volných radikálů. Jedná se o reaktivní molekuly, které způsobují poškození buněk a vedou k procesu známému jako oxidační stres. Oxidační stres je spojován s mnoha nemocemi a předčasným stárnutím.
Předpokládá se, že diety bohaté na antioxidanty snižují riziko některých typů rakoviny, srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu, stárnutí a chrání váš mozek před degenerativními chorobami.
Angrešt je vynikajícím zdrojem antioxidantů, včetně vitamínu C, malého množství vitamínu E a fytonutrientů.
Rostliny produkují fytonutrienty, které jsou zdravé a chrání před poškozením sluncem a hmyzem.
Některé z fytonutrientů v angreštu zahrnují například :
- Flavonoly. Ty jsou spojeny se zdravím srdce a mohou mít účinky na snížení mrtvice, boj proti rakovině a antivirové účinky. Hlavními druhy v angreštu jsou kvercetin, myricetin, kempferol a isorhamnetin.
- Anthokyany. Tyto sloučeniny jsou barevnými pigmenty v ovoci a jsou spojovány se zdravím očí a močových cest , zlepšenou pamětí, zdravým stárnutím a nižším rizikem některých druhů rakoviny.
- Aromatické kyseliny. V angreštu mezi ně patří kyselina kávová, chlorogenová, kumarová, hydroxybenzoová a elagová.
- Organické kyseliny. Jsou zodpovědné za kyselou chuť ovoce a mohou snížit riziko mrtvice a Alzheimerovy choroby.
Jíst stravu bohatou na ovoce, jako jsou bobule, je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění.
Angrešt obsahuje mnoho živin, které podporují zdraví srdce , včetně antioxidantů a draslíku.
Antioxidanty zlepšují zdraví srdce tím, že zabraňují oxidaci LDL (špatného) cholesterolu v krvi, což je proces, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění.
Navíc fytonutrienty jako flavonoly a antokyany pomáhají snižovat krevní tlak a zlepšovat funkci žil a cév, což může snížit riziko srdečních onemocnění.
A konečně i draslík je nezbytný pro dobré zdraví cév . Pomáhá udržovat pravidelný srdeční tep a krevní tlak a je spojován se sníženým rizikem srdečních onemocnění a mrtvice. .
Sečteno a ukončeno
Angrešt je vážně velmi výživné, nízkokalorické ovoce bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.
A právě nyní je právý čas na sběr tohoto velmi prospěšného ovoce. Osobně mi Angrešt velmi chutná i ve spojení moučníků je naprosta delikatesa. Co vy na to?. Neudělal jsem Vám chuť na tohle ovoce?. Možná čas napravit a vydat se nasbírat.
Zdroj: Wikipedia, MedicalHealth
14.7.2022
©tritong