Rajče – naše dostupné zdraví

Váš drahocenný čas čtení : 5 min

Asi si řeknete to zajimavého může být na rajčeti, které je v našich podmínkách velmi dostupné jako zelenina. Opak je pravdou a trochu si popíšeme v článku rajče.

Rajče jedlé nebo také rajče lilek (Solanum lycopersicum) je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plodem je nám známa bobule zvaná rajče, původně rajské jablko, proto se rajče řadí mezi plodovou zeleninu.

Vytrvalá rostlina bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule. Není příliš náročná, dobře odolává chladu, lze proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbené je tedy i na českých zahrádkách.

Pozor nezralé (zelené) plody rajčete „mohou“ způsobit otravu organismu. Naopak zralé jsou naopak bohaté na Beta-karoten a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

ZDRAVÍ

Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé nebo doplněk či příloha běžné stravy. Vhodná jsou i na různé redukční a očistné diety, neboť mají antioxidační účinky. Podle některých studií působí blahodárně i na problémy s prostatou. Dále jsou rajčata vhodná ve stravě osob s nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny.

Rajčata jsou základem pro výrobu mnoha druhů kečupů, kterým dodává jak barvu, tak charakteristickou chuť a proto jsou řazena i mezi koření. Dlouhodobé užívání je skvělou cestou k hubnutí, které zajímá zejména ženy.

Rajčata jsou u nás hojně konzumovaná a velice oblíbená. Vybírejte si vždy pouze kvalitní rajčata, jelikož vám přináší mnoho zdravotních výhod. Kromě toho, že pozitivně ovlivňují činnost ledvin, pomáhají z těla vylučovat přebytečnou vodu, čistí krev a odkyselují organismus, jsou i ideálním detoxikačním prostředkem. Pití rajčatové šťávy prospívá vlasům, nehtům a pleti.

Šlechtění moderních odolných odrůd však vedlo ke ztrátě chuti plodů. Což asi znáte, když si koupíme pěkně vypadající rajčata, ale po prvním kousnutí nemají absolutně žádnou chuť.

 

Významný zdroj antioxidantů, zejména karotenoidů (provitamín A), zejm. lykopenu.

Zdroj dalších látek, například – tyraminu, niacinu a biotinu.

Zmenšuje dráždivé účinky česneku nebo velkých dávek vitamínu C na trávicí soustavu.

Má vliv na řízení hladiny krevního cukru, zmírňuje nespavost a deprese.


Zdroj článku: Wikipedia + Internet

Děkujeme za Váš čas i přečtení článku, přejeme pevné zdraví všem.

tritong