
Probiotika a histaminová intolerance
Taky vám doktor oznámil diagnózu „histaminová intolerance“?
HIT dokáže život dost znepříjemnit. Ale…
Toto onemocnění se alespoň dá léčit.
V dnešním článku si popíšeme, proč je střevní mikroflóra důležitá, jaký má vliv na naše zdraví a čím je tvořena.
Podíváme se spolu i na to, která probiotika jsou vhodná při histamínové intoleranci, jak vám mohou probiotika pomoci při léčbě HIT a ukážeme si, které jsou pro vás ty nejprospěšnější kmeny mikroorganismů.
Co je histamin?
Histamin je molekula, která se nachází ve všech buňkách našeho těla. Také je přirozenou součástí mnoha potravin. Je také důležitým prvkem imunitního a neurologického systému.
Většina lidí zná histamin právě v souvislosti s alergickými reakcemi. Nicméně, histamin je velmi důležitou součástí pro správné fungování organismu.
Histamin a jeho účinky
Má na starosti tyto 3 základní funkce:
- Reakce na zánět v organismu – rozšiřuje cévy, aby umožnil imunitním buňkám dostat se na místo zánětu. Také upozorní tělo na potenciální patogeny.
- Stimuluje tvorbu HCl v žaludku – kyselina napomáhá strávit přijatou potravu.
- Neurotransmise – je posel mezi jednotlivými neurony, který se stará o správnou funkci nervového systému.
Užitečné bakterie ve střevě
Střevní mikroflóra je tvořena prospěšnými bakteriemi v počtu přibližně 100 trilionů. Celkem všechny tyto bakterie váží asi 2 kg.
Nelekejte se slova bakterie, ne všechny jsou totiž zdraví škodlivé. Ty, které se přirozeně nacházejí v našem tlustém střevě, jsou pro nás velmi potřebné. Pomáhají při tvorbě vitamínů a minerálů, zlepšují vstřebávání vápníku, fosforu a železa a také se předpokládá jejich vliv na ochranu před alergiemi.
Mikroflóra se nám začíná tvořit od narození a její složení se věkem mění. Je to tedy dynamický systém, který se přizpůsobuje našim potřebám. Jinou stravu přijímá novorozenec, jinou 10leté dítě a jinou dospělý člověk. Proto je důležité, že mikroflóra mění své vlastnosti.
K narušení rovnováhy prospěšných bakterií dochází při užívání antibiotik, po konzumaci nadměrného množství alkoholu, při dietě, stresu, stárnutí, ale i při problémech jako histamínová intolerance.
Důležité enzymy
U zdravých lidí se histamin rozkládá díky dvěma enzymům:
- DAO (diaminooxidáza) – tvoří se ve střevě a ledvinách. Slouží k odbourávání histaminu z vnějších zdrojů (z potravy). Pokud je poškozena funkce střeva, nemusí se tvořit dostatečné množství DAO na degradaci histaminu.
- HMT (N-methyltransferáza) – enzym přítomen téměř ve všech buňkách. Rozkládá histamin, který si tělo vytvořilo samo – tzv. endogenní histamin.
Přestože oba enzymy hrají důležitou roli při rozkládání histaminu, DAO je hlavním enzymem odpovědným za rozpad histaminu přijatého potravou.
A tedy je mechanismus vzniku HIT pravděpodobně zapříčiněn genetickým nebo získaným poškozením DAO.
Příčiny snížené účinnosti DAO
Ale což způsobuje nesprávnou funkci DAO?
Mohou za to některé vnitřní nebo vnější spouštěče:
- určité potraviny
- některé mohou blokovat funkci DAO
- jiné zas obsahují vysoké množství histaminu
- příčinou mohou být i léky – některé totiž inhibují aktivitu DAO
- i onemocnění střev mohou způsobit sníženou produkci enzymu DAO
- příčinou může být i genetika (velmi vzácné)
Histaminová intolerance a její příznaky
Protože histamin putuje krevním oběhem, může ovlivnit všechny systémy v těle (včetně trávicího, kardiovaskulárního, kůže, mozku, či plic).
To vysvětluje, proč může způsobit tak širokou škálu problémů.
Histamin způsobuje různé příznaky v závislosti na tom, kde se uvolňuje a na jaké receptory se váže.
Jaké jsou nejběžnější příznaky histaminové intolerance?
Trávicí potíže (objevují se nejčastěji)
- průjem nebo naopak chronická zácpa
- bolest břicha, křeče v břiše
- nevolnost až zvracení
- pálení žáhy (v důsledku zvýšené produkce kyseliny v žaludku)
- plynatost
- pocit plnosti i po malých porcích jídel
Kožní projevy
- vyrážka
- kopřivka
- ekzém
- svědění kůže na různých částech těla
- akné
- zarudnutí (obličeje nebo jiných částí těla)
- zvýšené vypadávání vlasů
Neurologické příznaky
- bolest hlavy, migréna (histamin stimuluje uvolňování oxidu dusnatého, ten může způsobit mírné bolesti hlavy, ale také záchvaty migrény)
- nadměrná únava, problémy se spánkem
- závratě
- deprese, úzkost, panika
- stres
Příznaky podobné alergiím
- častý výtok z nosu/ucpaný nos
- svědění a slzení očí
- kýchání
- dušnost, zkrácený dech až astmatické příznaky
- angioedém – otok obličeje, rtů, hrdla
- nadměrná reakce po bodnutí komárem (velký, velmi oteklý, či velmi svědící vyrážka)
Ostatní
- arytmie (nepravidelný srdeční rytmus), zrychlený tep
- nízký krevní tlak – zapříčiněn vazodilatací, kterou způsobuje histamin
- histaminová intolerance může zapříčinit i vysoký krevní tlak, jak je to možné? Histamin sice vyvolává pokles tlaku, ale tělo reaguje na jeho zvýšenou hladinu zvýšenou tvorbou adrenalinu a noradrenalinu. To má za následek paradoxní vzestup tlaku krve.
- abnormální menstruace – velké bolesti hlavy nebo bolestivé křeče (histamin způsobuje kontrakce)
- zvýšené hladiny žaludeční kyseliny, až vředy na žaludku (histamin řídí produkci žaludeční kyseliny, při zvýšené tvorbě vede k vředům a jiným poruchám)
Probiotika – ochránci mikroflóry
Probiotika jsou živé kultury, které pomáhají našemu trávicímu systému. Na trhu existuje množství probiotik, ale
ne všechna jsou vhodná při histamínové intoleranci…
Histamínová intolerance
HIT (mimo jiné) způsobuje i narušení fungování mikroflóry. Udržení harmonického prostředí ve střevě je potřeba na podporu slizniční imunity, která zas ovlivňuje celkovou imunitu.
Většina pacientů s HIT má i jiná přidružená onemocnění trávicího systému jako například potravinová alergie, potravinová intolerance, celiakie nebo záněty trávicího traktu. Pro všechny tyto nemoci je společné poškození slizniční imunity ve střevě.
Diaminooxidáza
Enzym DAO se nachází v našem střevě a jeho funkce je při HIT snížena. Funguje jako marker střevního poškození. Snížení hladin DAO může znamenat to, že prospěšným mikroorganismům se ve vašem střevě nedaří, případně převládá jeden kmen mikroorganismů nad druhým.
Pro pacienty s HIT existují i různé suplementy diaminooxidázy. V Česku je v současnosti dostupný jeden zvaný Daosin.
A teď si pojďme říci, které kmeny mikroorganismů jsou pro vás nejprospěšnější, a které vám nedoporučujeme:
Kmeny probiotik při HIT
Jaká probiotika jsou prospěšná při histamínové intoleranci?
- Bifidobacterium infantis
- Bifidobacterium longum
- Bifidobacterium breve
- Bifidobacterium lactis
- Lactobacillus rhamnosus
- Lactobacillus plantarum
Tato určité né nebo mají negativní vliv:
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus bulgaricus (L. delbrueckii subsp. Bulgaricus)
Také mohou být sporná:
- Lactobacillus helveticus
- Lactobacillus sporogenes / Bacillus coagulans
- Streptococcus thermophilus
- Entercoccus feacium
- Saccharomyces Boulardi
Než zakoupíte probiotika v lékárně podívejte se na složení nebo konzultujte nejlépe s lékařem nebo lékárníkem.
VHODNÁ probiotika pro lidi s HIT
Vhodná probiotika při histamínové intoleranci jsou ta, která:
- snižují uvolňování histaminu
- stabilizují mastocyty
- snižují uvolňování jiných biogenních aminů
Hladinu histaminu snižují
- Bifidobacterium infantis + Bifidobacterium longum subsp. infantis – kombinace těchto dvou kmenů dokáže snižovat expresi histaminového H1 receptoru a také enzymu histidíndekarboxylázy. Histidindekarboxyláza je enzym, který tvoří histamin z histidinu. Jeho blokováním se tedy snižuje hladina histaminu v těle. Bifidobacterium longum navíc pomáhá při degradaci histaminu.
- Bifidobacterium breve – stará se o to, aby se bakterie E. coli, přítomná v organismu, udržela v normálních hladinách. Tím zůstává kontrolována i hladina histaminu, který produkují bakterie tohoto druhu.
- Bifidobacterium lactis – pomáhá degradovat histamin a tyramin.
- Lactobacillus plantarum – snižuje uvolňování histaminu + přímo snižuje hladiny biogenních aminů. Také se podílí na snížení nadměrných koncentrací E. coli (E. coli produkuje kromě histaminu i biogenní aminy).
- Lactobacillus rhamnosus – probiotika, která obsahují tento kmen laktobacilů, mohou zmírňovat příznaky pacientů s HIT . Lactobacillus rhamnosus reguluje uvolňování a účinky histaminu. Funguje to tak, že reguluje IgE imunitní odpověď ale i expresi genu pro histaminový H4 receptor. Vědecky byl potvrzen i stabilizující účinek na mastocyty. Tímto mechanismem dochází ke snížení koncentrace histaminu v těle.
Léčba alergií
- Bifidobacterium longum – vědci zjišťovali, co se stane s pacientem, pokud mu před vystavením alergenu bude podán tento probiotický kmen. Zjistilo se, že výskyt alergie se sníží.
- Bifidobacterium breve – dokáže přímo redukovat kožní projevy alergie (patří sem například kopřivka nebo kontaktní dermatitida). Využívá se také v léčbě atopické dermatitidy.
- Lactobacillus plantarum – má schopnost snižovat alergickou odpověď organismu.
- B. infantis + B. longum – i tato kombinace se osvědčila jako velmi efektivní v léčbě alergií.
Zánětlivá onemocnění
- Bifidobacterium infantis – v klinických studiích na pacientech s různými onemocněními (konkrétně s ulcerózní kolitidou, psoriázou a chronickým únavovým syndromem) se dokázal protizánětlivý účinek při sledování různých zánětlivých parametrů.
- Bifidobacterium longum – snižuje zánětlivou odpověď organismu po jídle a snižuje intestinální hyperpermeabilitu (syndrom děravého střeva). Hyperpermeabilita přispívá k symptomům histamínové intolerance. Také snižuje pocit úzkosti u pacientů, kteří trpí zánětlivými onemocněními trávicího traktu.
- Lactobacillus rhamnosus – ovlivňuje vývoj imunitních Th 17 buněk. Tyto Th lymfocyty produkují interleukin 17 a jsou spoluodpovědné za rozvoj některých zánětlivých onemocnění (například roztroušená skleróza, syndrom dráždivého střeva nebo psoriáza).
- Bifidobacterium breve – tento kmen je velmi prospěšný při zánětlivých onemocněních trávicího traktu. Rovněž působí preventivně na vznik nových zánětů.
Trávicí a metabolické poruchy
- Bifidobacterium infantis – dokáže tlumit příznaky celiakie a syndromu dráždivého tračníku. Snižuje také střevní propustnost, což zas pomáhá pacientům s různými potravinovými intolerancemi.
- Lactobacillus rhamnosus – je účinný při onemocněních jako reflux, pálení žáhy nebo vředová onemocnění. V nejnovějších studiích bylo zjištěno, že působí i antioxidačně.
- Lactobacillus plantarum – působí pozitivně na propustnost střevní stěny a obnovuje poškozenou střevní bariéru. Je vhodný zejména pro celiatiky. Protože snižuje zánětlivou reakci v žaludku, je vhodný i pro pacienty s Helicobacterem pylori.
Imunita
Drtivá většina prospěšných bakterií v našem střevě má vliv i na naši imunitu. Ať už napomáhají obranyschopnosti celého organismu, nebo bojují s patogenními bakteriemi.
Zde jsou některé z nich:
- Bifidobacterium infantis – bakterie z tohoto kmene mají imunomodulační účinky na imunitní buňky střeva, díky čemuž jsou schopny zprostředkovat imunitní reakci při přítomnosti patogenů.
- Bifidobacterium longum – kromě toho, že má imunomodulační vlastnosti, ochraňuje i před různými patogenními bakteriemi, které jsou rezistentní vůči určitým lékům.
L. rhamnosus spolu s L. plantarum kromě toho, že dokáží zastavit růst E. coli, zabraňují i růstu patogenů Candida a Aspergillus, které vyvolávají nepříjemné lokální plísně (nejčastěji v oblasti nohou, vlasů, pohlavních orgánů) nebo systémové plísně.
NEVHODNÉ kmeny pro lidi s HIT
Těmto probiotickým kmenem je dobré se vyhnout, protože:
- zvyšují hladinu histaminu, nebo se podílejí na jeho tvorbě v organismu
- některé z těchto kmenů zvyšují hladiny i jiných biogenních aminů
- obsahují enzym histidindekaroboxylázu
Pokud vám byla diagnostikována HIT teprve nedávno, doporučujeme se těmto kmenům vyhýbat minimálně dokud nebudou příznaky onemocnění stabilizované.
Hladinu histaminu zvyšují
- Lactobacillus helveticus
- Bacillus coagulans
- Streptococcus thermophilus
- Entercoccus feacium
Zvyšují hladiny biogenních aminů
- Lactobacillus casei
- Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (L. bulgaricus ) – produkuje biogenní aminy
- Streptococcus thermophilus– tvoří tyramin
- Entercoccus feacium – produkuje tyramin
- Saccharomyces Boulardi– patří mezi kvasinky. Využívá se k léčbě průjmů, přičemž u zdravých jedinců je velmi účinná. U pacientů s HIT však tato kvasinka není vhodná. Produkuje biogenní aminy, které následně blokují aktivitu DAO. DAO rozkládá histamin a při jeho poškození nebo snížení hladin se histamin v organismu hromadí.
Obsahují histidindekarboxylázu
- Entercoccus feacium
- Lactobacillus helveticus
Léčba
Jaká je léčba histaminové intolerance?
Velmi nápomocné mohou být režimová opatření.
Nejprve se se zaměřte na vyléčení základních poruch organismu, protože tak můžete výrazně zlepšit vaši toleranci vůči histaminu (např. po léčbě IBS nebo SIBO se reakce na histamin často normalizují).
Histaminová intolerance – dieta
Jaká je vhodná dieta? Co jíst při histaminové intoleranci?
Prvořadá při její léčbě je nízkohistamínová strava.
5 obecných tipů do kuchyně:
- nakupujte a konzumujte co nejčerstvější produkty
- vyhněte se nebo snižte na minimum konzumaci konzervovaných jídel a polotovarů
- vyhněte se konzumaci přezrálých a fermentovaných potravin
- neuchovávejte potraviny mimo chladničky během dlouhé doby (především masné výrobky)
- vaše kuchyňská linka by měla být vždy čistá
Tolerance vůči histaminu je u každého jiná.
Množství, které snášíte vy musíte zjistit sami na sobě. Někoho organismus dokáže zvládnout mnohem vyšší množství histaminu, u někoho i malé množství vyvolá migrénu, průjem, či jiné příznaky.
Histaminová intolerance – povolené potraviny
Vaše strava by se měla skládat převážně z čerstvých potravin a měla by obsahovat mnoho ovoce a zeleniny.
Je důležité nejen snížit příjem potravin bohatých na histamin, ale i těch, které blokují DAO.
Které potraviny jsou povoleny?
- čerstvé maso a ryby (vyhněte se konzervovanému masu a rybám), dobře tolerováno je hlavně kuřecí maso
- čerstvé ovoce (kromě jahod, citrusů) – povolené jsou jablko, meloun, hrozny, kiwi, mango (u některých), hruška
- čerstvá zelenina (kromě rajčat, špenátu, avokáda, lilku), vhodná je zejména listová zelenina
- obiloviny – rýže, quinoa, špalda, kukuřice, amarant, proso, oves, čirok (+ těstoviny z nich vyrobené)
- bylinné čaje
- olej, mléko – kokosové mléko, olivový olej, lněný panenský olej za studena lisovaný
- jako náhradu mléka raději použijte mandlové, kokosové, konopné, či rýžové mléko
- vajíčka jsou individuální – u některých může vaječný bílek vyvolat reakci
Z mé dlouhé vlastní zkušenosti vřelé doporučuji těsně po jídle vynikající panenský lněný olej ( jedna polévková lžíce ) denně. Lněný olej příznivě působí na peristaltiku a sliznici tlustého střeva.
Závěrem
V článku jsme pro vás zpracovali nejlepší a nejméně vhodné druhy mikroorganismů, které najdete v probiotikách, ale i v běžných potravinách…
Doufáme, že pro vás bude tento článek nápomocný v případě, že vás trápí histaminová intolerance.
Opravdu velmi dobře si prostudujte složení probiotik a sledujte, jak na vás konkrétní kmeny působí. Mikroflóra každého z nás je velmi jedinečná, a proto se řiďte hlavně svými pocity. Vyzkoušíte pokud reaguje úspěšně bingo vyhráno.
Která probiotika tedy mohu při HIT?
Mnoha lidem jmenování kmenů probiotik nestačí…
Jednak protože jim tyto mikroorganismy mnoho neříkají a jednak proto, že nevědí, ve kterých přípravcích tyto kmeny hledat.
Vřelé mohu doporučit ( opravdu je třeba vyzkoušet ) produkty probiotik, která sympatizují a nemají negativní efekt, patří zde například:
Pearls IC – ( Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium longum )
Probiofix IMU – ( Lactobacillus rhamnosus , Bifidobacterium animalis )
Generica Probicus Premium ( Lactobacillus rhamnosus Rosell®-11,
Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus GG, (+ Lactobacillus acidophilus Rosell®-418, Lactobacillus helveticus Rosell) )
Přeji Vám pevné zdraví a co nejrychlejší zvládnutí histaminové intolerance a nejméně příznaků.
Zdroj: Wikipedia, Zdravovek.eu
©tritong
9.4.2023