
Prebiotika a probiotika
Prebiotika
Prebiotika je forma či druh zdravé vlákniny, která vyživuje naše „přátelské“ bakterie v trávicím ústrojí člověka.
To umožňuje vašim střevním bakteriím produkovat živiny pro buňky tlustého střeva, což vede ke zdravějšímu trávicímu systému ve všech oblastech.
Některé z těchto živin zahrnují mastné kyseliny s krátkým řetězcem jako je butyrát, acetát a propionát.
My jsi v článku ukážeme, které potraviny patří mezi zdravé prebiotika.
Tyto mastné kyseliny se mohou vstřebat do krevního oběhu a zlepšit metabolické zdraví.
Prebiotika by se však neměla zaměňovat s probiotiky (o tom blíže níže v článku).
Česnek (Allium sativum)
Česnek je aromatická bylina spojená s různými zdravotními přínosy díky svým antioxidačním, protizánětlivým vlastnostem a vlastnostem snižujícím hladinu lipidů.
Česnek působí jako prebiotikum tím, že podporuje růst prospěšných bifidobakterií ve střevech. Pomáhá také předcházet růstu bakterií podporujících onemocnění.
Výzkumy ukazují, že různé sloučeniny v česneku snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, mají protinádorové účinky a snižují hladinu glukózy v krvi.
Cibule (Allium cepa)
Cibule je chutná a všestranná zelenina spojená s různými zdravotními přínosy. Podobně jako česnek je cibule bohatá na inulin a FOS.
FOS posiluje střevní flóru, pomáhá při odbourávání tuků a posiluje váš imunitní systém zvýšením produkce oxidu dusnatého v buňkách.
Cibule je také bohatá na flavonoid quercetin , který dodává cibuli antioxidační a protirakovinné vlastnosti.
Kromě toho má cibule antibiotické vlastnosti a může být přínosem pro váš kardiovaskulární systém.
Banán
Banány jsou více než jen lahodné ovoce: Jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu a obsahují malé množství inulinu.
Nezralé (zelené) banány mají vysoký obsah rezistentního škrobu , který má velké prebiotické účinky.
Navíc jeden středně velký banán (asi 14 až 20 cm dlouhý) má pouze 105 kalorií a obsahuje přibližně 3 gramy vlákniny a neuvěřitelných 422 mg draslíku.
Jablko
Jablka jsou lahodné ovoce s vlákninou. Pektin druh rozpustné vlákniny, tvoří velkou část celkového obsahu vlákniny v jablku. Pektin v jablkách má prebiotické výhody.
Studie z roku 2016 zjistila, že pektin z jablek může podporovat zdravou střevní mikroflóru, snižovat záněty a potlačovat přibírání na váze a hromadění tuku u krys s obezitou.
Pektin zvyšuje butyrát, mastnou kyselinu s krátkým řetězcem, která vyživuje prospěšné střevní bakterie a snižuje populaci škodlivých bakterií.
Výzkum ukazuje, že kromě prebiotických výhod mohou právě jablka zlepšit zdraví srdce a mohou dokonce snížit riziko astmatu a dalších plicních poruch.
Další prebiotické potraviny : Jitrocel Indický (Psylium), Lněná semínka, Kakao, Chřest, Mořské řasy, Oves, Ječmen, Porek, kořen Čekanky.
Probiotika
Probiotika jsou vyrobena z dobrých živých bakterií nebo kvasinek, které přirozeně žijí ve vašem těle. V těle máme neustále dobré i špatné bakterie. Když dostanete infekci, je tam více špatných bakterií, které vyvedou váš systém z rovnováhy.
Je už vědecky doloženo, že správná probiotická rovnováha ve střevech má velký vliv na chování i psychickou pohodu člověka.
Dobré bakterie pomáhají eliminovat extra špatné bakterie a navracejí rovnováhu v mikrofloře střev. Probiotické doplňky jsou způsob, jak přidat dobré bakterie do vašeho těla.
Co jsou Probiotika?
Probiotika jsou kombinací živých prospěšných bakterií nebo kvasinek, které přirozeně žijí ve vašem těle. Bakterie jsou obvykle vnímány v negativním světle jako něco, co vám dělá špatně. V těle a na těle však máte neustále dva druhy bakterií – dobré a špatné bakterie. Probiotika se skládají z dobrých bakterií, které pomáhají udržovat vaše tělo zdravé a dobře fungovat. Tyto dobré bakterie vám pomáhají mnoha způsoby, včetně boje proti špatným bakteriím, když jich máte příliš mnoho, což vám pomáhá cítit se lépe.
Probiotika jsou součástí širšího obrazu týkajícího se bakterií a vašeho těla – vašeho mikrobiomu. Představte si mikrobiom jako různorodou komunitu organismů jako je biom lesa, kde navzájem spolupracují, aby udržely vaše tělo zdravé. Tato komunita se skládá z věcí nazývaných mikroby. Ve svém těle máte biliony mikrobů. Tyto mikroby jsou kombinací:
- Bakterií
- Plísní (včetně kvasinek)
- Virů
- Prvoků
Každý mikrobiom je jedinečný. Žádní dva lidé nemají stejné mikrobiální buňky – dokonce i dvojčata jsou odlišná což je velký paradox.
Aby mohl být mikrob nazýván probiotikem, musí mít několik vlastností. Mezi ně patří schopnost:
- Být izolovaný od člověka
- Přežijte ve střevě po požití
- Mít pro vás prokázaný přínos
- Být bezpečně konzumován
Kde v mém těle žijí prospěšná probiotika (mikroby)?
Ačkoli nejběžnějším místem spojeným s prospěšnými mikroby jsou vaše střeva (většinou tlusté střevo) v těle i na těle máte několik míst, která hostí dobré mikroby. Tato místa jsou v kontaktu s „vnějším světem“ a zahrnují vaše:
- Střevo
- Ústa
- Vagínu
- Močové cesty
- Kůži
- Plíce
Jak fungují probiotika?
Hlavním úkolem probiotik neboli dobrých bakterií je udržovat zdravou rovnováhu ve vašem těle. Berte to jako udržení těla v neutrální poloze. Když jste nemocní, špatné bakterie pronikají do vašeho těla a jejich počet se zvyšuje. To vyvede vaše tělo z rovnováhy. Dobré bakterie bojují proti špatným bakteriím a obnovují rovnováhu ve vašem těle, takže se cítíte lépe.
Dobré bakterie vás udržují zdravé tím, že podporují vaši imunitní funkci a kontrolují záněty. Některé typy dobrých bakterií mohou také:
- Pomoci tělu strávit potraviny
- Zabranit špatným bakteriím, aby se vymkly kontrole a způsobily vám nevolnost
- Vytvořit vitamíny
- Pomoci podpořit buňky, které lemují vaše střeva, aby se do krve nedostaly špatné bakterie, které jste mohli konzumovat (prostřednictvím jídla nebo nápojů).
- Rozkládat a absorbovat léky.
Tahle rovnováha se přirozeně děje ve vašem těle neustále každý den. Ve skutečnosti nepotřebujete užívat probiotické doplňky, abyste toho dosáhli. Dobré bakterie jsou jen přirozenou součástí vašeho těla. Konzumace dobře vyvážené stravy bohaté na vlákninu pomáhá udržovat počet dobrých bakterií ve správné hladině.
Jaké jsou nejčastější typy probiotických bakterií?
Ačkoli existuje mnoho typů bakterií, které lze považovat za probiotika, existují dva specifické typy bakterií, které jsou běžnými probiotiky nalezenými v obchodech. Tyto zahrnují:
- Lactobacillus
- Bifidobacterium
Probiotika se skládají také z dobrých kvasnic. Nejběžnější typ kvasinek nalezený v probiotikách je:
- Saccharomyces boulardii
Mohu získat probiotika z potravy?
Můžete absolutně zvýšit prospěšné mikroby ve vašem těle z potravin, které jíte. Některé potraviny obsahují probiotika (dobré bakterie) a mohou prospívat zdraví vašeho mikrobiomu.
Tyto potraviny můžete zařadit do svého jídelníčku kdykoli během dne. Možná je teď dokonce pravidelně jíte a neuvědomujete si, že obsahují probiotika. Budete chtít zkontrolovat štítek jídla, zda neobsahuje „živé a aktivní kultury“. Několik návrhů na některé potraviny bohaté na probiotika, které můžete přidat do svého jídelníčku a někdy je vyzkoušet, zahrnují:
Vyzkoušejte:
- Jogurt
- Podmáslí
- Kváskový chléb
- Kysané zelí (bez sterilizace)
- Zakysaná smetana (Kyška)
Ujistěte se, že stále vytváříte vyvážené a zdravé jídlo pokaždé, když si k jídlu sednete. I když přidání potravin bohatých na probiotika do vaší stravy vám neublíží, rovnováha je stále klíčová. Přidání příliš velkého množství pouze jedné potraviny brání vašemu tělu využívat výhod jiných skupin potravin.
Proto je důležité konzumovat v kombinaci „PREBIOTIK + PROBIOTIK“.
Musíme po antibiotikách užívat probiotika?
Antibiotické léky jsou často potřebné k boji s infekcí. Avšak zatímco antibiotika zabíjejí špatné bakterie, vyřazují také i dobré bakterie ve vašem těle. U některých lidí se po užití antibiotik rozvinou stavy, jako je průjem. U jiných lidí to může umožnit opravdu špatným bakteriím převzít a osídlit střevo, jako například u C. diff. Některé výzkumy prokázaly pozitivní souvislost mezi užíváním probiotik po antibiotiku a úlevou od průjmu. To se zatím neprokázalo a nefunguje to u každého.
Myšlenka, která stojí za přidáním probiotik zpět do vašeho těla až po ukončení užívání antibiotik. Může znovu osídlit dobré bakterie, které byly zničeny antibiotiky, a znovu nastartovat váše tělo do normálu. Extra dobré bakterie pomáhají znovu osídlit vaše střeva a bojovat proti všem zbývajícím špatným bakteriím. Mnoho lidí má pocit, že přidání probiotik neublíží, může vám pomoci cítit se lépe o něco rychleji a předcházet průjmovému stavu.
Ať už jsou nebo né probiotika s námi žijí po dobu našeho života od počátku člověka. Jsou stále mezi námi a pokud se chceme cítět co nejlépe musím nechat osídlit naše tělo těmi „hodnými“ bakteriemi a spolu s prebiotiky (bohatou stravou na vlákninu) ochráníme své tělo a zárověň budeme v psychické pohodě.
Zdroj: MedicalHealth, Wikipedia, osobní zkušenosti
4.8.2022
©tritong