
MED – blahodárné účinky lepkavé kapaliny
Co je to med?
Med je sladká, sirupu podobná látka, kterou včely produkují z nektaru kvetoucích rostlin.Včely shromažďují nektar a poté ho konzumují, tráví a regurgitují uvnitř úlu, aby vytvořily med.Med je uložen ve voskovitých strukturách zvaných voštiny, které lidé shromažďují včelařstvím
K dispozici je mnoho druhů medu, které se liší podle rostlinného zdroje, způsobu extrakce a podle toho, zda je surový nebo pasterizovaný.
Mezi běžné typy patří u nás:
- Luční med ( květy na polích a lukách )
- Lesní med ( správně medovicový med extrakce z medovice-mšice )
Přestože se nutriční profil liší v závislosti na druhu, jedna polévková lžíce (21 gramů) medu má obvykle 64 kalorií a 17 gramů sacharidů s malým nebo žádným obsahem tuku, vlákniny a bílkovin .
Obsahuje také několik mikroživin , jako je draslík, železo a zinek – ale ve stopových množstvích méně než 1% referenčního denního příjmu (RDI).
Luční med obsahuje více sacharidu, kdežto medovicový více minerálů ( mangan, draslík, sodík, hořčík).
Med je sladká látka vyrobená včelami z nektaru kvetoucích rostlin. Existuje mnoho různých typů, ale obecně má vysoký obsah kalorií a sacharidů pouze se stopovým množstvím mikroživin.
Vysoký obsah antioxidantů
Vysoce kvalitní med je bohatý na několik důležitých antioxidantů – jako jsou fenolové kyseliny a flavonoidy, které mohou podporovat zaručeně lepší zdraví.
Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají v boji proti volným radikálům způsobujícím nemoci, čímž snižují riziko poškození oxidativních buněk.
Tyto sloučeniny hrají ústřední roli ve zdraví a nemocech – některé výzkumy naznačují, že mohou chránit před chronickými stavy, jako jsou srdeční choroby, rakovina a cukrovka.
Několik studií navíc zjistilo, že konzumace určitých druhů medu – například odrůdy pohanky – může zvýšit antioxidační stav vaší krve.
Může zlepšit zdraví srdce
Výměna běžného cukru za vysoce kvalitní med ve vaší stravě může zlepšit různé aspekty zdraví srdce, protože bylo prokázáno, že snižuje několik rizikových faktorů srdečních chorob.
Například jedna kratší 30denní studie porovnávající účinky stolního cukru a medu u 55 lidí zjistila, že med pomohl snížit hladiny celkového a „špatného“ LDL cholesterolu a současně zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol.
Byl také schopen snížit hladiny triglyceridů až o 19% .
Studie na zvířatech navíc zjistily, že doplňování medu může snížit systolický krevní tlak (nejvyšší počet naměřených hodnot), což je další hlavní rizikový faktor srdečních chorob.
Podporuje hojení ran
V některých formách tradiční medicíny, jako je ájurvéda, se med nanáší přímo na kůži, aby napomohl hojení ran.
Předpokládá se, že je to kvůli antibakteriálním vlastnostem medu a jeho schopnosti omezit růst mikroorganismů, které by mohly způsobit infekci.
V jedné malé studii bylo použití exotického manukového medu přímo na vředy diabetické nohy stejně účinné jako konvenční obvazy na rány a podporovalo hojení u 97% vředů.
Podobně další studie na 30 lidech ukázala, že přidání medu do obvazů na rány zlepšilo hojení asi u 43% vředů diabetické nohy po třech měsících.
Mezitím další výzkum naznačuje, že to může být také užitečná léčba kožních onemocnění, jako je psoriáza, dermatitida a herpes.
Může přispět k nárůstu hmotnosti
Med má vysoký obsah cukru a kalorií – přibližně 64 kalorií obsahuje jediná polévkové lžíce (21 gramů).
I když se to může zdát málo, dokonce i několik porcí denně může způsobit hromadění kalorií.
Časem by to mohlo vést k nárůstu hmotnosti – zvláště pokud nejsou provedeny jiné dietní úpravy, které by tyto extra kalorie zohledňovaly.
Med má také vysoký obsah cukru, který se rychle tráví a může způsobit prudké zvýšení hladiny cukru v krvi a jeho pád, což má za následek zvýšený hlad a potenciální dlouhodobý přírůstek hmotnosti.
A co víc, výzkum důsledně spojuje vyšší příjem přidaného cukru s vyšším rizikem přibývání na váze a obezity.
Sečteno a podtrženo
Med je spojován se zdravotními výhodami, jako je zlepšené zdraví srdce, hojení ran a stav antioxidantů v krvi.
Proto je nejlepší použít med k nahrazení jiných forem cukru a užívat si ho samozřejmě s mírou.
Přesto, pokud se omezíte a vyberete si vysoce kvalitní produkt, med může být součástí Vaší zdravé a vyvážené stravy .
Zdroj: Medical Health