Ostružiník maliník – nejen sladká dobrota

Popis

Maliny jsou jedlé plody rostlinného druhu z čeledi růžovitých.

Existuje mnoho druhů malin – včetně černé, fialové a zlaté – ale nejběžnější je malina červená neboli výsostné latinské Rubus idaeus.

Červené maliny pocházejí z Evropy a severní Asie a pěstují se v mírných oblastech po celém světě.

Tyto sladké, kyselé bobule mají krátkou trvanlivost a sklízejí se pouze v letních a podzimních měsících.


Obsah

Maliny se mohou pochlubit mnoha živinami, přestože mají nízký obsah kalorií.

Jeden šálek (123 gramů) červených malin obsahuje:

  • Kalorie: 64
  • Sacharidy: 14,7 gramů
  • Vláknina: 8 gramů
  • Bílkoviny: 1,5 gramu
  • Tuk: 0,8 gramu
  • Vitamín C: 54 % referenčního denního příjmu (RDP)
  • Mangan: 41 % RDI
  • Vitamín K: 12 % RDP
  • Vitamin E: 5 % RDP
  • Vitamíny B: 4–6 % RDP
  • Železo: 5 % RDP
  • Hořčík: 7 % RDP
  • Fosfor: 4 % RDP
  • Draslík: 5 % RDP
  • Měď: 6 % RDP

Co nabízí

Silné antioxidanty mohou snižovat riziko onemocnění. Antioxidanty jsou rostlinné sloučeniny, které pomáhají vašim buňkám bojovat a zotavovat se z oxidačního stresu.

Oxidační stres je spojen s vyšším rizikem rakoviny, cukrovky, srdečních chorob a dalších nemocí.

Maliny mají vysoký obsah několika silných antioxidačních sloučenin, včetně vitamínu C, kvercetinu a kyseliny ellagové.

Maliny mají ve srovnání s jinými bobulemi podobný obsah antioxidantů jako jahody, ale pouze poloviční než ostružiny a čtvrtinu více než borůvky.

Přehled studií na zvířatech naznačuje, že maliny a výtažky z malin mají protizánětlivé a antioxidační účinky, které mohou snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, obezita a rakovina.

Jedna osmitýdenní studie na obézních diabetických myších pozorovala, že ty, které byly krmeny mrazem sušenými červenými malinami, vykazovaly méně známek zánětu a oxidačního stresu než kontrolní skupina.

Další studie na myších zjistila, že kyselina ellagová, jeden z antioxidantů malin, může nejen zabránit oxidačnímu poškození, ale také opravit poškozenou DNA.


Nabízím mnohem více

Vysoký obsah vlákniny a taninu může prospívat kontrole krevního cukru. Maliny mají nízký obsah sacharidů a vysoký obsah vlákniny, díky čemuž jsou chytrou volbou pro každého, kdo sleduje jejich sacharidy.

Jeden šálek (123 gramů) malin má 14,7 gramů sacharidů a 8 gramů vlákniny, což znamená, že mají pouze 6,7 gramů čistých stravitelných sacharidů na porci.

Je také nepravděpodobné, že by maliny zvýšily hladinu cukru v krvi.

Glykemický index (GI) je měřítkem toho, jak rychle daná potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi. Ačkoli GI pro maliny nebyl stanoven, většina bobulí spadá do nízkoglykemické kategorie.

Studie navíc ukazují, že maliny mohou snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit inzulínovou rezistenci.

Kromě toho mají maliny vysoký obsah tříslovin, které blokují alfa-amylázu, trávicí enzym nezbytný pro štěpení škrobu.

Blokováním alfa-amylázy mohou maliny snížit počet sacharidů absorbovaných po jídle, což snižuje dopad na hladinu cukru v krvi.


Vysoké hladiny antioxidantů v malinách mohou chránit před rakovinou.

Výtažky z bobulí – včetně těch z červených malin – blokují růst a ničí rakovinné buňky ve studiích zkumavek na buňkách rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsu a ústní dutiny.

V jedné studii ve zkumavce bylo prokázáno, že extrakt z červených malin zabíjí až 90 % buněk rakoviny žaludku, tlustého střeva a prsu.

Další studie ve zkumavce prokázala, že sanguin H-6 – antioxidant nalezený v červených malinách – vedl k buněčné smrti u více než 40 % buněk rakoviny vaječníků.

V 10týdenní studii na myších s kolitidou měly ty, kterým byla podávána strava s 5 % červených malin, menší zánět a nižší riziko rakoviny než kontrolní skupina.

V jiné studii extrakt z červených malin zabránil růstu rakoviny jater u myší. Riziko rozvoje nádoru se snížilo s většími dávkami extraktu z malin.


Benefity

Vzhledem k tomu, že maliny mají vysoký obsah mnoha živin a antioxidantů, mohou poskytnout i další zdravotní výhody.

Může zlepšit artritidu
Maliny mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou snížit příznaky artritidy.

Předpokládá se, že maliny chrání před artritidou tím, že blokují COX-2, enzym zodpovědný za způsobování zánětu a bolesti.

Může pomoci hubnutí
Jeden šálek (123 gramů) malin má pouze 64 kalorií a 8 gramů vlákniny. Navíc se skládá z více než 85 % vody. Díky tomu jsou maliny syté, nízkokalorické jídlo.

Navíc jejich přirozená sladkost může pomoci uspokojit vaši chuť na sladké.

Chemické látky přirozeně se vyskytující v malinách mohou také pomoci při hubnutí.

Zatímco málo důkazů naznačuje, že malinové ketonové doplňky napomáhají hubnutí, konzumace celých čerstvých malin vám může pomoci zhubnout.


Sečteno a podtrženo

Maliny mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Mohou chránit před cukrovkou, rakovinou, obezitou, artritidou a dalšími stavy a mohou dokonce poskytovat účinky proti stárnutí.

Maliny se snadno přidávají do vašeho jídelníčku a jsou chutným doplňkem snídaně, oběda, večeře nebo dezertu.

Pro nejčerstvější chuť si kupte tyto křehké bobule, když jsou v sezóně, a po nákupu je rychle snězte. Mražené maliny jsou také zdravou volbou v každém ročním období.


Snad jsem Vám nejen udělal chuť na maliny a přiblížil jaký mají sladké maliny potenciál.

Přeji dobrou chuť a hlavně pevné zdraví.

20.11.2021

©tritong