Kysané zelí – obrovská porce zdraví


Co nám nabízí kysané zelí

Kysané zelí obsahuje mnoho živin důležitých pro optimální zdraví. 

Jeden šálek kvalitního kysaného zelí (142 gramů) poskytuje

  • Kalorie: 27
  • Tuk: 0 g
  • Sacharidy: 6 g
  • Vláknina: 4 g
  • Bílkoviny: 1 g
  • Sodík: 41 % denní hodnoty (DH)
  • Vitamín C: 23 % DH
  • Vitamín K1: 15 % DH
  • Železo: 12 % DH
  • Mangan: 9 % DH
  • Vitamín B6: 11 % DH
  • Folát: 9 % DH
  • Měď: 15 % DH
  • Draslík: 5 % DH

Kysané zelí je obzvláště výživné, protože prochází fermentací, což je proces, během kterého mikroorganismy na zelí tráví jeho přirozené cukry a přeměňují je na oxid uhličitý a organické kyseliny.

Fermentace začíná, když se kvasinky a bakterie, které jsou přirozeně přítomné na zelí a na vašich rukou, stejně jako ve vzduchu, dostanou do kontaktu s cukry v zelí.

Fermentace kysaného zelí vytváří podmínky, které podporují růst prospěšných probiotik, která se nacházejí také v produktech jako je jogurt a kefír.

Probiotika jsou bakterie, které poskytují silné zdraví prospěšné látky. Pomáhají také učinit potraviny stravitelnějšími, což zvyšuje schopnost vašeho střeva absorbovat vitamíny a minerály, které obsahují.

Na rozdíl od zelí však může mít kysané zelí vysoký obsah sodíku. Mějte to na paměti, pokud si hlídáte příjem soli.


Zlepšuje trávení

Říká se, že vaše střeva obsahují více než 100 bilionů mikroorganismů neboli „střevní flóry“, což je více než 10násobek celkového počtu buněk ve Vašem těle.

Nepasterizované kysané zelí obsahuje probiotika, což jsou prospěšné bakterie, které působí jako první obranná linie proti toxinům a škodlivým bakteriím. Mohou také zlepšit vaše trávení a celkové zdraví.

Probiotika, jako jsou ta v kysaném zelí, mohou pomoci zlepšit bakteriální rovnováhu ve střevech poté, co byla narušena užíváním antibiotik. To může pomoci snížit nebo zabránit průjmu vyvolanému antibiotiky.

Výzkum také ukazuje, že probiotika pomáhají snižovat plynatost, nadýmání, zácpu, průjem a symptomy spojené s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou známe autoimunitní onemocnění střev, kde léčba někdy někdy není zcela úspěšná.

Probiotické doplňky mohou obsahovat kdekoli od 1 do 50 miliard jednotek tvořících kolonie (CFU) na dávku. Pro srovnání přiložím 1 gram kysaného zelí může obsahovat 1 000 až 100 milionů (CFU) což je neuvěřitelný rozdíl v hodnotách. 

Různé probiotické kmeny mohou poskytovat různé výhody. Konzumace široké škály kmenů vám tedy může poskytnout širší škálu zdravotních výhod.

V tomto ohledu může mít výhodu kysané zelí. Výzkum ukázal, že jedna porce může obsahovat až 28 různých bakteriálních kmenů zdraví prospěšné našemu zažívání.

Stejně jako většina ostatních fermentovaných potravin obsahuje kysané zelí řadu enzymů, které pomáhají rozkládat živiny na menší, snáze stravitelné molekuly.


Posiluje imunitní systém

Kysané zelí je zdrojem probiotik a živin podporujících imunitu.

Pro začátek bakterie, které obývají vaše střeva, mohou mít silný vliv na váš imunitní systém. Probiotika nalezená v kysaném zelí mohou pomoci zlepšit rovnováhu bakterií ve střevech, což pomáhá udržovat zdravou výstelku střev.

Silnější střevní výstelka pomáhá předcházet tomu, aby nežádoucí látky „ pronikaly “ do vašeho těla a způsobovaly imunitní odpověď.

Udržování zdravé střevní flóry také pomáhá předcházet růstu škodlivých bakterií a může dokonce zvýšit produkci přirozených protilátek.

Navíc pravidelná konzumace probiotických potravin, jako je kysané zelí, může snížit riziko vzniku infekcí, jako je běžné nachlazení a infekce močových cest.

Pokud onemocníte, pravidelná konzumace potravin bohatých na probiotika vám může pomoci rychleji se zotavit.

Kromě toho, že je kysané zelí zdrojem probiotik, je bohaté na vitamín C a železo, které přispívají ke zdravému imunitnímu systému.

Zejména zvýšení příjmu vitaminu C při běžném nachlazení vám může pomoci rychleji se zbavit příznaků. Čili nám známá prevence pro nemocem.


Snižuje stres a udržuje zdraví mozku

Zatímco vaše nálada může ovlivnit to, co jíte, má se za to, že platí i opak. To, co jíte, může ovlivnit vaši náladu a funkci mozku.

Stále větší počet studií objevuje intimní spojení mezi vašimi střevy a mozkem .

Zjistili, že typ bakterií přítomných ve vašem střevě může mít schopnost posílat zprávy do vašeho mozku, což ovlivňuje způsob, jakým funguje a vnímá svět.

Například fermentované, probiotické potraviny, jako je kysané zelí, přispívají k tvorbě zdravé střevní flóry, která podle výzkumů může pomoci snížit stres a udržet zdraví mozku.

Bylo zjištěno, že probiotika pomáhají zlepšit paměť a redukovat příznaky úzkosti, deprese, autismu a dokonce i obsedantně-kompulzivní poruchy (OCD).

Kysané zelí může také udržovat zdraví mozku tím, že zvyšuje vstřebávání minerálů regulujících náladu ve vašem střevě, včetně hořčíku a zinku.

Někteří vědci však varují, že sloučeniny v kysaném zelí mohou interagovat s inhibitory monoaminooxidázy (MAOI), což je typ léků předepsaných k léčbě deprese, úzkostných poruch a Parkinsonovy choroby.

Jedinci užívající tyto léky by se měli před přidáním kysaného zelí do stravy poradit se svým poskytovatelem zdravotní péče.


Může snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny

Zelí a produkt ve formě kysaného zelí, obsahuje antioxidanty a další prospěšné rostlinné sloučeniny, které mohou pomoci snížit riziko některých druhů rakoviny.

Vědci se domnívají, že tyto sloučeniny mohou pomoci snížit poškození DNA, zabránit buněčným mutacím a blokovat nadměrný růst buněk, který obvykle vede k rozvoji nádorů.

Proces fermentace zelí může také vytvářet určité rostlinné sloučeniny, které potlačují růst prekancerózních buněk.

Některé geny jsou spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny. Exprese těchto genů je někdy modulována chemickými sloučeninami v jídle, které jíte.

Dvě nedávné studie naznačují, že šťáva ze zelí a kysaného zelí může pomoci snížit riziko rakoviny snížením exprese genů souvisejících s rakovinou.

V jiné studii vědci pozorovali, že ženy, které od dospívání jedly hodně zelí a kysaného zelí, měly snížené riziko rakoviny prsu.

Ženy, které konzumovaly více než 3 porce týdně, měly o 72 % nižší riziko rakoviny prsu než ženy, které jedly méně než 1,5 porce týdně.

Další studie u mužů ukazuje, že naše kapusta má podobné účinky na riziko rakoviny prostaty.

Počet studií je však omezený a ne všechny studie přinesly stejné výsledky. Je tedy potřeba více, než bude možné učinit velmi silné závěry.


Myslím, že opravdu stojí za to vychutnat si vynikající chuť kysaného zelí s pocitem, že děláte pro své zdraví aspoň trochu. Přeji všem pevné zdraví v nadcházejících chladných dnech.


Zdroj: Internet, Wikipedia

5.11.2021

®tritong