Kefír – cesta ke zdraví

Řeknete si co na kefíru může být zdravého?. Ano opak je pravdou ukážeme si ověřené důkazy.

Co je kefír?

Kefír je kultivovaný, fermentovaný mléčný nápoj, původem z hornaté oblasti, která rozděluje Asii a Evropu. Je podobný jogurtu, ale má řidší konzistenci, takže je spíše nápoj. Kefír má nakyslou, kyselou chuť a mírné šumění díky oxidu uhličitému – konečnému produktu fermentačního procesu. Délka doby fermentace určuje chuť. Kefír je dobrým zdrojem vápníku a je bohatý na probiotické bakterie .


Nutriční hodnoty

Porce (250 ml) plnotučného mléčného kefíru obsahuje přibližně:

  • 145 kcal
  • 8,3 g bílkovin
  • 7,5 g tuku
  • 11 g sacharidů
  • 333 mg vápníku
  • 28 mg hořčíku
  • 383 mg draslíku
  • 0,7 mcg B12

Mléko je dobrým zdrojem bílkovin a vápníku a kefír není jiný. Má však další výhody probiotik. Probiotika jsou známá jako přátelské bakterie, které mohou u některých lidí zmírnit příznaky IBS, jako je nadýmání a zažívací potíže.

Pravidelné užívání kefíru je také spojeno s přínosy pro krevní tlak, rovnováhu cholesterolu a řízení hladiny cukru v krvi. Navíc v závislosti na odrůdě, kterou používáte, mohou kefírová zrna obsahovat 30 nebo více kmenů prospěšných bakterií a kvasinek. Některé z hlavních kmenů zahrnují laktobacily – neboli bakterie mléčného kvašení (LAB).


Zlepšuje trávení

Někteří lidé zjistili, že kefír zlepšuje jejich trávení, potenciálně kvůli obsahu probiotik. Probiotika mohou pomoci obnovit rovnováhu ve střevě, a tím zlepšit trávení.

Proces fermentace také pomáhá rozkládat laktózu v mléce, takže existují určité důkazy , které naznačují, že kefír mohou tolerovat ti, kteří trpí intolerancí laktózy. Pokud si však myslíte, že trpíte intolerancí laktózy, měli byste si promluvit se svým praktickým lékařem.

Lidé s diagnostikovaným onemocněním, jako je zánětlivé onemocnění střev (IBD) nebo syndrom dráždivého tračníku (IBS), by se měli před zavedením fermentovaných potravin poradit s praktickým lékařem nebo dietologem, protože v některých případech mohou příznaky zhoršit.


Podporuje hubnutí

Obezita je spojována s nerovnováhou střevních bakterií. Nicméně, který kmen bakterií má účinek, je méně jasné. Některé důkazy naznačují, že druhy lactobacillus nebo skupina LAB, jako jsou ty, které se nacházejí v kefíru, jsou spojeny se změnami hmotnosti, ale než bude možné učinit doporučení, je zapotřebí důkladnějších důkazů.

Jiné důkazy však těmto zjištěním odporují a místo toho naznačují, že probiotika nesnižují tělesnou hmotnost ani neovlivňují hubnutí/BMI. Je zřejmé, že toto je oblast pro další výzkum.


Podporuje zdraví kostí

Tradiční kefír vyrobený z kravského mléka je dobrým zdrojem vápníku a vitamínu K, živin, které jsou oba důležité pro zdraví kostí. Jak stárneme, naše kosti slábnou, což může zvýšit riziko osteoporózy a zlomenin, zejména u žen po menopauze. Kefír je spolu s dalšími mléčnými výrobky užitečným zdrojem vápníku.


Snižuje zánět

Zánět se podílí na řadě onemocnění, jako je IBD nebo revmatoidní artritida. V některých studiích byly popsány protizánětlivé a imunomodulační účinky probiotik  i když jde o nově vznikající oblast výzkumu. Zdá se, že bakterie LAB jsou protizánětlivé, ale stále není známo, zda se to přenáší přímo na kefír.


Existují vedlejší účinky?

Protože se proces výroby kefíru může u různých značek lišit, je těžké sledovat jeho účinnost, takže některé produkty mohou být bohatším zdrojem probiotických bakterií než jiné. Pro ty, kteří nejsou zvyklí na probiotika nebo fermentované potraviny, je rozumné začít s malým množstvím a pomalu zvyšovat. Někteří lidé při zavádění fermentovaných potravin do jídelníčku uvádějí trávicí příznaky, jako je nadýmání, zácpa nebo průjem. Každý, kdo má oslabený imunitní systém nebo histaminovou intoleranci , by si měl před zavedením nebo zvýšením příjmu fermentovaných potravin promluvit s lékařem o užívání.


Jak se vyrábí kefír?

Způsob výroby kefíru je jedním z hlavních rozdílů mezi kefírem a jogurtem. Tradiční mléčný kefír využívá kefírová zrna a plnotučné kravské mléko – i když nyní ho najdete z kozího, ovčího a kokosového mléka i z alternativ rýžového a sójového mléka. Kefírová zrna vlastně vůbec nejsou zrna – jsou to malé želatinové kuličky, které vypadají jako zrna a obsahují různé bakterie a kvasinky. Zrna se umístí do skleněné nádoby nebo misky, namočí se do mléka, přikryjí se a nechají se při pokojové teplotě minimálně 24 hodin. To umožňuje bakteriím a kvasinkám fermentovat laktózu (přirozený cukr v mléce) na kyselinu mléčnou, čímž se bakterie aktivují k proliferaci a růstu.

Zhruba po 24 hodinách při pokojové teplotě se zrna z kefíru přecedí a přemístí do čerstvé várky mléka a znovu použijí, aby se mohli dále rozmnožovat – tento cyklus lze pokračovat donekonečna. Přecezený kefír je nyní připraven k pití.

Zrna se budou množit, pokud budou uchovávána v čerstvém mléce při správné teplotě (ideálně asi 22-25C). Když je produkt vložen do lednice, nízká teplota zpomaluje proces fermentace.


Pokud můžete dejte šanci kefíru a pokud každé ráno vypijete sklenici tohoto zázraku uvidíte, jak vám bude vaše tělo vděčné. Za zkoušku to stojí. Na a pro zdraví.


19.12.2022

©tritong