
Hruška naše dostupné zdraví
Hruška je druh ovoce, plod hrušně (Pyrus), který je malvice (podobně jako jablko). Plody vyšlechtěných odrůd jsou jedlé a chutné. Tyto šťavnaté plody vyšlechtěných odrůd se podle doby dozrávání, respektive sklizně, dělí na letní, podzimní a zimní. Letní jsou nejméně trvanlivé a zimní naopak vydrží nejdéle. Hrušky je možno sice skladovat, ale pouze krátce protože nevydrží tak dlouho jako například jablka.
Hrušky jsou ovoce s velmi nízkým obsahem vitamínu C. Nezanedbatelný je ovšem výskyt vitamínu B a to hlavně pod slupkou. 100 g hrušek má přibližně 213 kJ a 51 kcal.
Výživné a osvěžující
Hrušky se vyskytují v mnoha různých odrůdách, ale celosvětově se pěstuje asi 100 odrůd hrušek.
Středně velká hruška ( cca 178 gramů) poskytuje následující živiny (DD – denní dávky):
- Kalorie: 101
- Bílkoviny: 1 gram
- Sacharidy: 27 gramů
- Vláknina: 6 gramů
- Vitamín C: 12 % denní hodnoty (DD)
- Vitamín K: 6 % DD
- Draslík: 4 % DD
- Měď: 16 % DD
Stejná porce také poskytuje malé množství folátu, provitaminu A a niacinu. Folát a niacin jsou důležité pro buněčnou funkci a produkci energie, zatímco provitamin A podporuje zdraví kůže a hojení ran.
Hrušky jsou rovněž bohatým zdrojem důležitých minerálů, jako je měď a draslík . Měď hraje roli hlavně v imunitním systému člověka, metabolismu cholesterolu a nervových funkcích, zatímco draslík podporuje svalové kontrakce a správnou srdeční činnost.
A co víc, tyto plody jsou vynikajícím zdrojem polyfenolových antioxidantů , které chrání před oxidačním poškozením buněk.
Vzhledem k tomu, že slupka hrušek obsahuje značné množství vlákniny, je nejlepší jíst toto ovoce neoloupané. Samozřejmě před konzumací pořádně omyjeme, nakrojíme a dobrou chuť.
Podporuje zdraví střev
Hrušky jsou vynikajícím zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny, která je nezbytná pro zdraví trávení . Tato vláknina pomáhá udržovat peristaltiku (posun potravy v hladkých tkáních, tedy střeva) tím, že jí změkčuje a hromadí správnou stolici pro vylučování.
Jedna středně velká hruška (178 gramů) obsahuje 6 gramů vlákniny – 22 % vaší denní potřeby vlákniny.
Rozpustná vláknina navíc vyživuje zdravé bakterie ve vašem střevě. Jako takové jsou považovány za prebiotika, která jsou spojována se zdravým stárnutím a zlepšenou imunitou.
Zejména vláknina může pomoci zmírnit zácpu. Ve 4týdenní studii dostávalo 80 dospělých s tímto onemocněním 24 gramů pektinu – druhu vlákniny, který se nachází v ovoci – denně. Zažili úlevu od zácpy a zvýšené hladiny zdravých střevních bakterií.
Vzhledem k tomu, že slupka hrušek obsahuje značné množství vlákniny je nejlepší jíst toto ovoce neoloupané.
Hrušky nikdy nekonzumujte pokud Vás trápí průjmová onemocnění. Stav může zhoršit.
Obsahuje i prospěšné sloučeniny
Hrušky nabízejí mnoho prospěšných rostlinných sloučenin, které dávají těmto plodům různé odstíny.
Například antokyany propůjčují některým hruškám rubínově červený odstín. Tyto sloučeniny mohou zlepšit zdraví srdce a posílit krevní cévy.
Ačkoli je zapotřebí specifický výzkum hruškových antokyanů, četné populační studie naznačují, že vysoký příjem potravin bohatých na antokyany, jako jsou bobule je spojen se sníženým rizikem srdečních onemocnění.
Hrušky se zelenou slupkou obsahují lutein a zeaxanthin , dvě sloučeniny nezbytné k udržení ostrého vidění obzvlášť, když již máme pokročilý věk.
Protizánětlivé vlastnosti hrušky
Ačkoli je zánět označn jako normální imunitní reakce, chronická nebo dlouhodobý zánět může poškodit vaše zdraví. Je spojena s určitými nemocemi, včetně srdečních onemocnění a cukrovky typu 2.
Hrušky jsou bohatým zdrojem flavonoidních antioxidantů, které pomáhají bojovat proti zánětu a mohou snížit riziko onemocnění.
Několik velkých recenzí spojuje vysoký příjem flavonoidů se sníženým rizikem srdečních chorob a cukrovky. Tento účinek může být způsoben protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi těchto sloučenin.
A co víc, hrušky obsahují několik vitamínů a minerálů, jako je již uveden měď a draslík, které právě přispívají v bojují proti zánětům.
Pozor také na alergie
Ačkoli hrušky používají někteří lékaři k pomoci pacientům s jinými alergiemi na ovoce, alergie na hrušky je stále možná, i když velmi neobvyklá.
Alergie na hrušky se vyskytuje, když váš imunitní systém špatně „komunikuje“ s hruškou a vnímá některé její proteiny jako škodlivé. Poté uvolňuje několik látek do celého těla, především histamin a imunoglobulin E, aby odstranil alergen z vašeho systému. Toto je známé jako alergická reakce .
Mayo Clinic zjistila, že potravinové alergie postihuje přibližně 6 až 8 procent malých dětí (do 3 let) a až 3 procenta dospělých.
Potravinové alergie jsou někdy zaměňovány s potravinovou intolerancí . Intolerance je mnohem méně závažný stav a nezatěžuje Váš imunitní systém. Příznaky bývají omezeny na problémy se zažíváním.
S potravinovou intolerancí můžete stále konzumovat malé množství hrušek. Například někteří lidé s intolerancí laktózy mohou stále jíst sýr pravidelně, protože si mohou vzít pilulku enzymu laktázy, aby si usnadnili trávení.
Alergické reakce na hrušky může vyvolat přítomnost velmi malého množství ovoce. Reakce se mohou lišit v závažnosti. Příznaky zahrnují:
- otok obličeje , jazyka , rtů nebo hrdla
- svědění kůže , včetně kopřivky a ekzémů
- svědění nebo brnění v ústech
- sípání , ucpání dutin nebo potíže s dýcháním
- nevolnost nebo zvracení
- průjem
Lidé s těžkou alergií na hrušky, ořechy a jiné ovoce mohou mít také reakci známou jako anafylaktický šok , který může být život ohrožující.
Měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc , pokud vy nebo někdo koho vidíte pociťuje některý z následujících příznaků:
- sevření dýchacích cest
- otok hrdla nebo jazyka do té míry, že je obtížné dýchat
- slabý a rychlý puls
- závažný pokles krevního tlaku, který může vést k tomu, že osoba upadne do šoku
- točení hlavy nebo závratě
- ztráta vědomí
Závěrem pozitivně k hruškám
Myslím, že bychom neměli podceňovat přínos hrušek i když mnoho studií pouze poukazuje a stále nachází nové znalosti, myslím si, že v našich podmínkách, kde můžeme sbírat hrušky ze stromů je to snad nejlepší co můžeme konzumovat. Dejme šanci našim hruškám a věřím, že Vám tělo poděkuje a na oplátku dostanete pevné zdraví.
Zdroj: Wikipedia, MedicalHealth
28.8.2022
©tritong