Fenykl obecný – zdraví prospěšná rostlina

Váš drahocenný čas čtení : 5 min

FENYKL OBECNÝ – Foeniculum Vulgare

Řekneme si asi první co na Fenykl obecném může asi tak být?. Uvidíme čím náš překvapí. Jdeme na to. Fenykl je léčivá víceletá rostlina pěstovaná jako dvouletá. Roste a původ zřejmě ve Středomoří a Asie, kde se užívají listy i plody, dále se s ní setkáme kolem Černého moře. V Česku se hojně vyskytuje na jižní Moravě. Je tvarem podobný kopru, plodem je dvounažka s protáhlými nažkami až 1 cm dlouhými, jsou ale i drobnoplodé formy. Mají mít zelenavou až světlehnědou barvu. Plody fenyklu jsou zdraví prospěšným kořením. Mají charakteristickou vůni, lehce štiplavou, nasládlou chuť. Pro někoho být i trpká nebo hořká chuť.

ÚČINKY NA LIDSKÉ ZDRAVÍ

Sbírá se plod, který obsahuje zejména silice s terpentýny (anethol, fenchon, estragon, feniculin, pinen aj.) a dále pryskyřice, hořčiny, saponiny, stigmasterol, nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy (kvercetin, isokverecetin) rutin, kumaríny, vitaminy A, B, C a E a četné stopové prvky. Na 100g fenyklu připadá obsah až 400mg draslíku za které nám poděkuje jak je známo naše srdce a snižíme si krevní tlak.

Má protikřečové účinky na střeva, proti nadýmání (plody jsou důležitou složkou větropudného čaje pro malé děti). Dětem se velmi uleví, když jim nabídnete čaj z Fenyklu. Podporuje tvorbu mléka u matek. Má trochu i močopudný vliv a ulehčuje odkašlávání. Byl doporučován i proti červům v uších.

Fenykl uvolňuje hladké svalstvo jeho silice má účinky bakteriostatické (na pseudomonády, stafylokoky, streptokoky, aerobakterie, Escherichia coli, Proteus vulgaris).

Podává se nejčastěji ve formě nálevu (2 až 4 šálky denně) nebo přímo silice (5 až 15 kapek na kostku cukru, 2x až 4x denně). Při kašli se velmi osvědčila inhalace fenyklových par. Čaje sypané i v sáčcích se dají koupit běžně kdekoliv. Doporučuji pouze a jen čistý Fenykl bez dalších bylinek.

POUŽITÍ V KUCHYŇI

Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.


Ještě Fenykl obecný nemáte doma. Tak co zkusit napravit a připravit si výborný čaj


zdroj: Wikipedia , externí zdroje a vlastní zkušenosti

tritong