Aronie – Černý jeřáb – Temnoplodec černoplodý

 

Popis

Temnoplodec neboli aronie, také zvaná černý jeřáb latinsky (Aronia melanocarpa)

zahrnuje tři druhy opadavých keřů z čeledě růžovité. Je vzdáleně příbuzná hrušni a jeřábům. Jejich jedlé černé plody jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínů a tříslovin. Název chokeberry v angličtině pochází ze svíravé chuti plodů, které v USA a v Anglii nejsou pojídány syrové, ale například v džemech.

Strom nebo keř. Stromy rychle stárnou. Listy jsou střídavé, jednoduché, celokrajné s vroubkovanými okraji. Na podzim listy září červenými a oranžovými odstíny. Květy jsou malé, s 5 okvětními a 5 kališními lístky, složené v chocholičnatém květenství. Plodem je malá malvice se svíravou tříslovitou příchutí. Plody jsou pojídány ptáky, s jejichž trusem jsou roznášeny na velké vzdálenosti.


K čemu pak slouží

Aronie jako bohatý zdroj antioxidantů může být prospěšný ke snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem. Mezi případy, kde se podle hodnocení předběžných výsledků ukazují výhody antokyanů v aroniích je například kolorektální karcinom a kardiovaskulární choroby, chronické záněty, žaludeční poruchy (peptický vřed) , zánět oka (uveitis) a jaterní selhání. Při měření antioxidační síly (kapacity absorpce kyslíkových radikálů) vykazuje aronie jednu z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot.

Plody aronie mají velmi vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů. Aronie je předmětem zájmu vědců díky svému temně purpurovému, téměř černému zbarvení, který vzniká z vysokého obsahu polyfenolických sloučenin, zejména antokyanů. Celkový obsah antokyanů je 1480 mg na 100 g čerstvých plodů a proanthocyanidinů 664 mg na 100 g. Obě hodnoty patří k nejvyšším měřeným množstvím v rostlinách do jara 2009.

Rostliny vyrábí pigmenty hlavně ve slupce plodů na ochranu semen proti ultrafialovému záření. Absorpcí UV záření v ultrafialovém-purpurovém spektru pigmenty filtrují intenzivní slunečního světlo, a mají úlohu v ochraně zárodku před poškozením.


Účinky na lidské zdraví

Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při ateroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky. Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonooidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.

V roce 2003 vědci z Univerzity of Maryland získali náznaky, že látky izolované z aronie by mohly mít velký efekt v boji s rakovinou tlustého střeva. Příznivé ochranné účinky při vážných střevních potížích, včetně akutních lézí, potvrdily i japonské studie provedené na laboratorních zvířatech.

Zdravotní význam má i arónie zavařovaná, ale přínosnější jsou plody čerstvé. Trpkou chuť lze odstranit rozmačkáním plodů s medem nebo smetanou.

Plody arónie obsahují celou řadu mikroživin. Jedná se zejména o flavonoidypektintříslovinyvlákninu a cukry. Najdeme v nich i celou řadu vitaminů a minerálních látek, jmenovitě se jedná kupříkladu o vitaminy AB1B2B3B5B6B9CEFrutindraslíkhořčíkjódmanganvápníkzinekželezo a další. Extrakt z plodů náleží mezi antioxidanty, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem.

Posudťe sami tento obsah cenných látek opravdu nenajdeme jen tak někde.

Sušené plody je možné konzumovat samostatně. Uplatní se rovněž při přípravě domácích müsli tyčinek, hodí se nápojů typu smoothie i do ovesných a jiných kaší.


Zdroj: Wikipedia , Internet, osobní zkušenosti

17.11.2021

©tritong